Bezoekersaantal GriezelHalloweentocht Achtmaal naar recordhoogte

ACHTMAAL – Vrijdag 2 november stond het tweede deel van het tweeluik Halloweentochten Achtmaal op de kalender; de HalloweenGriezeltocht voor de volwassenen. Ook deze editie ging qua aantallen en belevenis ook weer door het plafond.

Niet alleen de gebruikelijke terror-clowns lieten van zich horen, er waren ook bloedige operaties aan de gang, onenigheden achter doeken, een macabere zwerver hier en daar, er vielen zaken uit bomen of kwamen zelfs naar je toe en in de staart van de tocht werd men nog even bijgepraat over een sluimerende rattenplaag in Achtmaal. Gelukkig is iedereen heelhuids teruggekeerd, zodat er ook nog deelnemers zijn voor volgend jaar.
Uiteraard was ook deze tocht weer niet mogelijk geweest zonder de inzet van de vele vrijwilligers en moeten we ook de eigenaren van de gebruikte paden en bossen natuurlijk bedanken voor het ter beschikking stellen van hun eigendommen; het was weer een groot, groot succes.

De hypnotische rust van een kruisboogkampioen

ACHTMAAL – Kruisboogschutter Frans Delcroix (59) uit Achtmaal beleefde een unicum. In één seizoen won hij alle bondstitels die er te winnen zijn. Dat kwam in de geschiedenis van de kruisboogsport nooit eerder voor.

Kruisboogschutter Frans Delcroix
Foto: Joris Knapen | Pix4Profs
Op de schietbaan achter ‘t Pannehûske pakt Delcroix zijn kruisboog. ,,Probeer zelf maar eens”, zegt hij. Acht kilo drukt zwaar op de rechterschouder. ,,Kijk nu door het vizier, zie je de roos?” In de verte verschijnt een zwart puntje, verdwijnt weer, verschijnt opnieuw. Dat is de moeilijkheid. ,,Je moet volledig stil staan. De houding, daar draait het om. De rust, concentratie. Adem één keer diep in en laat de lucht ontsnappen. Je voelt dat je ontspant.”

Vader

Delcroix was 13 jaar toen hij voor het eerst een kruisboog aanlegde, Hij kende de sport al. Ging, zoals zoveel jongens, als kind al met zijn vader mee naar vereniging Nooit Gedacht. Pijlen halen. Tot hij groot genoeg was om zelf te schieten.

Prachtig vond hij het meteen. Waarom? Even wrijft Delcroix peinzend over de mouw van zijn speciale schietjas. Hij weet het niet precies. ,,Het winnen”, aarzelt hij. ,,Dat is een prachtig gevoel.”

Kruisboogschieten is zenuwslopend en ontspannend tegelijk. Je wilt winnen, maar kunt je geen nervositeit veroorloven. Een schutter moet volledig stil staan. De lichtste trilling maakt het verschil tussen winst en verlies. En dus: ,,Moet je alle gedachten van je afzetten. Je moet rustig ademen, concentreren.” En daarin zit ‘m de ontspanning. ,,Soms ben ik zo geconcentreerd dat het bijna hypnotisch voelt”, zegt Delcroix. ,,Dan kunnen ze achter me een kanon afschieten, maar merk ik niks.”

Bekers

Dat gevoel. ,,Ja, als je dat hebt, zit je goed.” Delcroix kan het weten. Dozen bekers staan thuis op de vliering. ,,Het zijn er te veel om in de kast te zetten.” Alleen de mooiste staan in huis. Naast de oorkondes en koningsschildjes Alles won Delcroix al eens. ,,Alleen nooit eerder in één seizoen”, zegt hij.

Nu? ,,Internationaal is deze sport helaas niet groot.” Dus zit er één ding op: nog een keer alles winnen. Of dat lukt? ,,De top bereiken is één ding, er blijven is iets anders.” En dus: ,,Rustig blijven.” Er zit niets anders op.

Wethouder Johan de Beer vindt resten afgeslacht schaap in wei

ACHTMAAL – In de wei van wethouder Johan de Beer is in de nacht van maandag op dinsdag een van zijn beste fokrammen in de wei afgeslacht. Van de daders ontbreekt ieder spoor. De Beer is aangedaan door het incident. 

Vlees
Volgens de wethouder is het de daders te doen geweest om het vlees. “Ze hebben de ingewanden van het beest achtergelaten, het karkas was al weg toen ik het ontdekte.” De Beer heeft ’s nachts niets gemerkt. “Als het erg rustig weer was geweest, was dat misschien wel het geval geweest. Maar het was maandagnacht natuurlijk behoorlijk ruig en onstuimig.” De wethouder is boos. “Dit soort dingen treffen je wel in je hart en je ziel. Het probleem is wel dat je je tegen dit soort praktijken moeilijk kunt wapenen.”

De wethouder heeft aangifte gedaan bij de politie, maar verwacht dat het daar wel bij zal blijven. “De dierenpolitie is ook ter plaatse geweest, maar zij hebben geen bruikbare sporen kunnen vinden.”

Achtmaal in de ban van Halloween

ACHTMAAL – In Achtmaal was het vrijdagavond raak tijdens de Halloween Kindertocht, waarbij kinderen tot ongeveer 12 jaar onder begeleiding door de straten trokken.