Succesvolle infoavond Dorpsraad Achtmaal en Buurtpreventie Achtmaal

Achtmaal discussieert over woningbouw en luistert naar een interessante presentatie van de en wijkagent en een boa!

Op woensdag 8 november organiseerde De Dorpsraad en de Buurtpreventie een interessante info avond met een gevarieerd programma. De Achtmaalse bevolking heeft in zeer grote getalen gehoor gegeven aan de uitnodiging; 115 belangstellenden waren om 20:00 present!  Geweldig!!

De avond werd geopend door Christ-Jan van Bedaf, de voorzitter van de Dorpsraad. Kort lichtte hij de onderwerpen toe welke de Dorpsraad het afgelopen jaar op de agenda had staan. Tevens werd afscheid genomen van een bestuurslid Adri van Hooijdonk en er werd kennis gemaakt met de opvolgster Linda Godrie. Op ludieke manier ontlokte de voorzitter de opmerking “wij doen het beter als het kabinet met vrouw / man verhouding”.

Vervolgens kwamen Joppe Tigges, Beleidsmedewerker Wonen van de Gemeente Zundert en Pierre Hobbelen bestuurder van Thuisvester de enquête van de woningbehoeften en -bouw in Achtmaal toelichten. De aanwezigen konden na de presentatie hun vragen stellen. Vervolgens gingen de aanwezigen in gesprek met wethouder Dhr. de Beer. Er werd gediscussieerd met de wethouder over onder andere het fietspad naast de Achtmaalseweg en achterstallig wegenonderhoud met name in het buitengebied van Achtmaal. Er werd nog zeer enthousiast uitleg gegeven over de lege stallen en schuren “Vrijgekomen Agrarische Bebouwing”. Opvallend was de positieve kritische inbreng vanuit de zaal. Namens de dorpsraad hiervoor hartelijk dank aan alle aanwezigen!

Daarna nam de voorzitter van de Buurtpreventie Achtmaal, Anita van Nispen, het woord. Van haar kreeg het publiek info over de WhatsApp groepen, tips en trucks en successen van de Buurtpreventie Achtmaal te horen. Vervolgens gaf de wijkagent een presentatie over het verloop van het aantal inbraken en andere incidenten in Zundert en specifiek voor Achtmaal. De volgende gastspreker gaf een toelichting over de taken en verantwoordelijkheden van een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) .  De inhoud van de presentatie was zeer verrassend en interessant. Nadien bleek dat velen niet op de hoogte waren over het vele werk waar de boa’s voor bevoegd zijn. Ook werden er door het publiek vragen aan zowel Anita de boa als aan Arie Boelhouwers gesteld, waarop het antwoord met een toelichtingen volgden. Kortom: een hele boeiend gedeelte van de avond! Hiervoor onze hartelijke dank!

De avond werd vervolgd met een interessante presentatie van Marius Cox namens Buurkracht . Er werd toegelicht wat voor mogelijkheden diverse personen in Achtmaal reeds hebben gedaan om energie te besparen. (https://www.buurkracht.nl/buurten/achtmaal) De avond werd afgesloten met een presentatie door Bart Poppelaars, de voorzitter van Dorpshuis De Nachtegaal. Hij besprak de zeer succesvolle evenementen die ze momenteel organiseren, zoals Samen Eten, Lunch Bingo, Burendag, Dorpskwis etc. Ook kwam duidelijk aan bod dat het Dorpshuis financieel gezond is, mede dankzij de vele vrijwilligers die zich hiervoor inzetten.

De avond had een zeer vol, maar vooral interessant programma. Het Buurtteam Achtmaal van Rabobank De Zuidelijke Baronie zorgde voor een extra traktatie.  Ook onze dank hiervoor. Voorzien van een borrel werd er tot in de late uurtjes nagepraat over deze geslaagde avond.

Op de Facebook pagina ‘Dorpsraad Achtmaal’ zijn foto’s  van deze succesvolle avond geplaatst.
Alle aanwezigen bedankt voor jullie aanwezigheid en tot volgend jaar !!

Prins Ralph den Elfde neemt scepter over

ACHTMAAL – Tijdens het 11de van de 11de bal in de Gouwe stad is de nieuwe prins van de Goudpoepers warm onthaald. De spanning liep hoog op de afgelopen weken. Het gonsde van de geruchten. Iedereen had wel een kandidaat in gedachte voor in de raad of om de scepter over te nemen.

De avond werd gestart met een quiz om te bepalen wie zich het komend jaar de Slimste Goudpoeper mag noemen. Dit jaar wist Marlou Godrie deze titel overtuigend binnen te slepen. Na een muzikale introductie door de Ezels, die uiteraard weer van de partij waren, kon gestart worden met de lang verwachte presentatie van de Raad en de nieuwe prins. Met trots kon de Grootste Boer Mark verkondigen dat Prins Ralph den Elfde naar voren is getreden als opvolger van Prins Dikkels den aller aller lest. Naast de nieuwe prins heeft ook de nieuwe Nar Kevin zijn opwachting gemaakt. Politie Remy maakt het protocol compleet. Samen is daarna de Raad van 11 gepresenteerd. In de Raad zijn maar liefst drie nieuwe gezichten te zien: Yannick Schrauwen, Michael van Aert en Bart Druggen. Wij zijn ervan overtuigd dat deze heren met hun vrouwen een prima aanwinst voor de carnaval in de Gouwe Stad zullen zijn. Tijdens deze avond is van de gelegenheid gebruik gemaakt om de uittredende leden met hun echtgenotes nog te bedanken voor de jarenlange inzet met een toepasselijk cadeau.

Na de presentatie van de Raad was het de eer aan de ‘oud’ prins om samen met Prins Ralph het motto voor 2018 bekend te maken: We zette ut op zunne kop!

Sint bezoekt Achtmaal

Jaarlijks wordt de intocht van Sinterklaas in Achtmaal gevierd. Sinterklaas kijkt er altijd erg naar uit om naar Achtmaal te komen. Dit jaar zal de Sint met zijn pieten Achtmaal bezoeken op 26 november.
De Sint arriveert al jaren omstreeks 13.30 uur bij Café Den Thuur, waar we hem en zijn pieten met muziekvereniging St. Martinus een warm welkom spelen met gezellige Sinterklaasmuziek. Vervolgens volgt een leuke rondwandeling met veel muziek, pepernoten en dansende pieten. Het is ieder jaar weer een verrassing hoe de Sint vervoerd zal worden.

Het eindpunt van de rondwandeling zal vanaf dit jaar de zaal van De Toekomst zijn. Daar zal dit jaar het feest losbarsten! De Sint en zijn pieten maken er een onvergetelijke middag van. De afgelopen jaren hebben de Achtmaalse kinderen veel speelplezier beleefd met de spellen die hij vanuit Spanje mee had genomen. En wanneer alle spellen gespeeld zijn, krijgen de kinderen van de pieten een leuk cadeautje! Natuurlijk wordt er door de pieten ook volop gedanst op leuke Sinterklaasliedjes in samenwerking met STD Infinity. Van Sinterklaas krijgen de kinderen ook nog een goed gevulde snoepzak. Kortom alle ingrediënten voor een hele gezellige middag!

Wij kijken er alweer naar uit. Benieuwd hoe hij dit jaar naar Achtmaal gaat komen? En zou hij weer leuke spellen meenemen? Jij komt toch ook?!

Gemeente Zundert geeft goede voorbeeld tijdens het Nationaal Schoolontbijt

ZUNDERT – Donderdag 9 november brachten 29 kinderen, groep 5/6 van De Wegwijzer uit Achtmaal een ontbijtje bij burgemeester Poppe-de Looff in het stadhuis. In de sfeervolle trouwzaal gaven ze met dat gezamenlijk Burgemeestersontbijt het goede voorbeeld in de week van het Nationaal Schoolontbijt, waarbij ruim 550.000 kinderen samen gezond ontbijten op zo’n 3.000 basisscholen.

 

Burgemeester Poppe – de Looff  van de gemeente Zundert onderstreept hiermee, net als zo’n 265 collega-burgemeesters in het hele land, het belang van een gezond ontbijt. Aan de ontbijttafel maakten de kinderen en de burgemeester uitgebreid kennis met elkaar en wisselden ze van gedachten.

 

Donatie aan Jeugdcultuurfonds

Aan het begin van het ontbijt betaalde burgemeester Poppe – de Looff symbolisch voor haar ontbijtje met een donatie aan het Jeugdcultuurfonds, dit jaar het goede doel van Het Nationaal Schoolontbijt met het thema ‘Gezond ontbijten is geen kunst!’. Het Jeugdcultuurfonds laat, samen met het Jeugdsportfonds, kinderen uit gezinnen waar minder geld is kunst, cultuur en sport beleven. Directeur van De Wegwijzer, Jos Verpalen nam de cheque met een bedrag van € 250,-  in ontvangst.

 

Burgemeester Poppe – de Looff kijkt met plezier terug op de bijzondere ontbijtontmoeting: “geweldig om aan de ontbijttafel van kinderen uit mijn gemeente te horen wat er bij ze leeft”!

 

Het Nationaal Schoolontbijt

Het Burgemeestersontbijt in zo’n 265 gemeenten is onderdeel van het Nationaal Schoolontbijt, dat voor het 15e jaar op rij een week lang met gezonde ontbijtjes en lesmateriaal aandacht schenkt aan een goede start van de dag. Die aandacht is nodig, omdat nog steeds veel kinderen niet, niet altijd of niet gezond ontbijten. Het educatieve ontbijtevenement heeft de steun van het Voedingscentrum, Jongeren Op Gezond Gewicht, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Bovendien is het Nationaal Schoolontbijt ambassadeur van Gezonde School.