Vaten met chemisch afval aangetroffen in Achtmaal

ACHTMAAL – Aan de Mathildalaan in Achtmaal zijn op woensdag 6 mei diverse blauwe vaten met chemische vloeistoffen aangetroffen. De politie is op zoek naar getuigen.

De vaten werden rond 14.45 uur gevonden door een nietsvermoedende voorbijganger. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat de vaten gevuld zijn met afval afkomstig van de productie van synthetische drugs. De herkomst van de vaten is nog onduidelijk. De politie is op zoek naar mogelijke getuigen. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Nacht van Achtmaal wordt dit jaar virtueel gereden

ACHTMAAL – De Nacht van Achtmaal gaat door, al gebeurt dat dit jaar op een bijzondere manier. De Nederlandse rallytop neemt het op 11 juli namelijk tegen elkaar op in een virtuele Nacht van Achtmaal. 

Voor de eerste keer sinds de introductie van de ‘Nacht van Achtmaal’ in 1987 rijden er geen rallywagens over de klassementsproeven van de GTC Rally. De Stichting Autosport Zuid-West Brabant heeft de mogelijkheden bekeken om de wedstrijd uit te stellen naar een latere datum, maar om diverse redenen werd uiteindelijk besloten niet voor dat scenario te kiezen.


Geen uitstel
“We hadden een mogelijke datum gevonden in september, maar de wedstrijd zou voor geen enkel kampioenschap tellen, aangezien de KNAF al heel vroeg en zonder overleg besliste om het Nederlands kampioenschap te schrappen”, meldt John Elst, voorzitter van de Stichting Autosport Zuid-West Brabant. “Hoeveel rijders zouden we aan de start krijgen in die context? Bovendien is de autosportkalender in het najaar al overvol, ook in België, zodat het moeilijk zou zijn om voldoende officials en medewerkers te vinden om ons evenement te kunnen organiseren. En het blijft de vraag hoe de coronacrisis tegen die tijd geëvolueerd is en welke maatregelen we zouden moeten nemen. Kortom, we hebben beslist om ons te concentreren op een topeditie van de GTC Rally in 2021.”

Terugblik
Hij is ervan overtuigd dat de GTC Rally ook deze zomer van zich zal doen spreken. John Elst: “Alle omwonenden in de regio, goed voor 92,000 gezinnen, zullen enkele dagen voor het weekend waarop de GTC Rally verreden had moeten worden een mooie rallykrant gratis in de bus krijgen. Daarin blikken we in woord en beeld terug op de schitterende historie van de ‘Nacht van Achtmaal’, 35 jaar vol adrenaline en passie”.

Simulator
Op zaterdag 11 juli wordt de ‘Nacht van Achtmaal’ bovendien op speciale wijze toch gereden. In het rallycafé bij Café Den Thuur in Achtmaal neemt de Nederlandse rallytop het dan tegen elkaar en rijden de coureurs via twee professionele simulatoren twee klassementsproeven van de ‘Nacht van Achtmaal’. “We gaan echt een virtuele Nacht van Achtmaal rijden,” gaat John Elst verder. “We zullen twee klassementsproeven, echt elke bocht, elke hobbel, elk huisje, elke verlichtingspaal van de proeven in Achtmaal, volledig digitaal laten ontwikkelen voor die simulator, zodat de rijders onze wedstrijd rijden. We gebruiken dus geen bestaande game en zeker ook geen gewone gameconsole, maar professionele simulatoren.” De namen van de rijders worden de komende weken bekendgemaakt. Ze krijgen volgens John Elst zeker voldoende tijd om de proeven te verkennen en te wennen aan hun virtuele rallywagen, want de finale in het donker belooft erg lastig te worden.

Live

De actie is voor de fans straks live online te volgen via Facebook en Youtube, met commentaar bij de beelden, reacties en interviews van de rijders. Surf voor meer informatie naar www.gtcrally.eu.

Er komt een nieuw stuk natuur aan de Turfvaart bij Achtmaal

Er komt een nieuw stuk natuur aan de Turfvaart bij Achtmaal. Dit stuk wordt aangelegd bij natuurgebied De Reten: een nieuw puzzelstukje aan een robuust natuurnetwerk. Dit netwerk moet bijzondere planten en dieren meer ruimte geven.

Lees verder op: www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/oude-buisse-heide/nieuws/nieuw-stuk-natuur-aan-de-turfvaart-bij-achtmaal/.

Je ziet ‘m her en der langs het wandelpad de kop opsteken: het heideplantje. En juist dat plantje moet weer aan terrein winnen op de Reten. Robert Frantzen, coördinator Natuurbeheer bij Natuurmonumenten verheugt zich al op de late zomermaanden: “Een prachtige paarse heide, met ruimte voor bijzondere plantjes als de zonnedauw (zie foto). Dat zou geweldig zijn”. Maar zover is het nog niet. In de natuur moet je geduldig zijn. De eerste voorbereidingen voor deze 7,5 hectare aan nieuw natuurgebied is bijna afgerond. “We hebben net de bovenlaag afgegraven. In het najaar gaan we heidemaaisel zaaien. Dan hoop ik dat we over 3 jaar de heide al goed kunnen zien. Een volwaardig heidegebied duurt nog wel iets langer. We moeten echt geduld hebben”.

Samenhang
Dit stukje nieuwe natuur bij de Reten staat niet op zichzelf. Samen met het Groen Ontwikkelfonds Brabant wordt hard gewerkt aan een sterk natuurnetwerk in Brabant. Hierbij wordt gekeken naar de samenhang van gebieden in het landschap en hoe de natuur robuuster kan worden. Zo maakt natuurgebied De Reten onderdeel uit van de landgoederenzone ‘Turfvaartse landgoederen’ tussen Achtmaal en Zundert. Het is een veelzijdig stukje Brabant waarbij je naast de voormalige turfvaarten ook oude bossen, akkertjes, houtwallen, poelen en vennen tegenkomt.  

“Een aaneengesloten gebied is het beste voor de natuur”, aldus Frantzen. “Elk puzzelstukje telt. Anders kan de gladde slang en levendbarende hagedis bijvoorbeeld heel moeilijk van Landgoed De Moeren naar de Oude Buisse Heide gaan”. De gladde slang doet het goed op heideterreinen. Ze zijn niet giftig en niet agressief en eten vooral muizen. De gladde slang staat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. De levendbarende hagedis ziet er misschien niet erg opvallend uit, maar biologisch gezien is het een interessant soort. Want, de naam zegt het al, de jongen ontwikkelen zich al volledig in de buik van de moeder. “We hopen met dit natuurnetwerk zulke bijzondere dieren een kans te geven”.

Ook bezoekers van Natuurmonumenten kunnen op den duur van deze nieuwe natuur genieten. Wandelroute ‘Dal van de turfvaart’ en de ruiterroute voeren hierlangs.

Familie van Aert – van Overveld 65 jaar getrouwd.

familie van Aert – van Overveld gebracht. Ze waren afgelopen week 65 jaar getrouwd. Bij een buurtfeest op Achtmaal hebben ze elkaar leren kennen. Van harte gefeliciteerd!