Timberwolf Tracks wandel en fietstocht

ZUNDERT – Zondag 15 oktober organiseert de stichting “Vrienden van de Timberwolves” in samenwerking met de stichting “Militair Historisch Museum Achtmaal” haar jaarlijkse historische wandel- en fietstochten. Deze wandel- en fietstochten staat geheel in het teken van onze bevrijders de Amerikaanse 104de Divisie de “Timberwolves”.

Met deze wandel- en fietstochten wil de stichting stilstaan bij het feit dat eind oktober het nu 73 jaar geleden is dat onze gemeente door de inzet en offers van velen uit diverse landen bevrijd is van de Duitse nazi bezetting tijdens de tweede wereld oorlog.

Dit is een mooie sportieve gelegenheid om mogelijk de jeugd iets van het verleden te vertellen als u samen met kinderen of klein kinderen aan één van de vier tochten deelneemt. Mocht u zelf niet van de generatie zijn die nog herinneringen heeft uit de oorlogs periode dan zijn er op de route beschrijvingen van wat er heeft plaats gevonden tijdens die oktober dagen in 1944. Daarom wil de stichting ieder uitnodigen om deel te nemen die op een sportieve manier even wil stil staan bij de bevrijding van ons land. En wat vrijheid betekent voor ons alle.

Wandeltochten

Er zijn drie mogelijke wandeltochten om op in te schrijven en één fietstocht. Er is een wandeltocht van ongeveer 10 kilometer, één van ongeveer 20 kilometer lang en één van ongeveer 30 kilometer lang, de fietstocht beslaat de zelfde 30 kilometer als de langste wandeltocht. Deelnemers ontvangen bij aanvang een route beschrijving verder zal de gehele route ook nog met pijlen van bewegwijzering voorzien zijn. Onderweg, ruwweg in het midden van alle routes, is een rust plaats ingericht alwaar koffie en thee geschonken zal worden tot uiterlijk 15.30 uur. Dit zal als voorgaande jaren weer plaats vinden uit de “Red Cross Clubmobile”. Deze wagens bemand door Amerikaanse dames van het Rode Kruis kwamen naar Europa om de soldaten achter het front donuts en koffie te geven en natuurlijk als het even kon een praatjes over “home in the States” over het “thuis” wat ze hadden achter gelaten. Originele oorlogsvoertuigen uit die periode rijden rond om eventuele uitvallers mee te nemen naar het eind punt.

Museum

Alle tochten hebben als vertrek en eind punt Militair Historisch Museum aan de Nieuwmoerseweg 2c, 4882 KK in Achtmaal, al waar ook de inschrijving is voor de wandel- en fietstochten. Inschrijven en vertrekken is mogelijk vanaf 8.00 uur tot 10.00 uur voor de wandeltocht van 30 kilometer, vanaf 8.00 uur tot 12.00 uur voor de wandeltocht van 20 kilometer en vanaf 8.00 uur tot 14.00 uur voor de wandeltocht van 10 kilometer en de fietstocht van 30 kilometer. Een bezoek aan het Militair Historisch Museum is in begrepen bij het inschrijven.

In het Militair Historisch museum zijn verscheidene uitbeeldingen en materiaal te zien welk een beeld geven hoe de bevrijders en het Nederlands verzet er uitzagen en wat ze bij hadden in die periode. Ook zijn er diverse foto’s te zien genomen in de regio uit die periode. Hier kunt u ook nog onder het genot van een drankje of hapje even nagenieten, hopelijk in een even mooie zon als vorig jaar, van uw sportieve prestatie.

Kapel in Achtmaal officieel ingewijd

ACHTMAAL – De Onze Lieve Vrouwen kapel in Achtmaal is zondagmiddag ingewijd door de Bisschop Johan Bonny van Antwerpen. De kapel bevindt zich op het jachtgebied van de Vlaming Joseph Decroix. Zo’n 300 belangstellenden, waaronder de Zundertse burgemeester Leny Poppe-de Looff, waren getuige.

Achtmaal Ivs Wernhout I: bier en Lederhosen

ZUNDERT – Volgende week zondag spelen de eerste elftallen van v.v. Achtmaal en v.v. Wernhout tegen elkaar. Voor het eerst in de 4e klasse van de zondagamateurs. Datmaakt het tot een bijzondere streekderby. Koert Hereijgers is voorzitter van Achtmaal. Achternaamgenoot Jan Hereijgers sr vervult die rol bij Wernhout. En nee, voorzover ze weten zijn ze geen familie van elkaar. Ze ontmoetten elkaar afgelopen zaterdag bij een andere derby, de wedstrijd van Zundert tegen Moerse Boys. Samen met enkele spelers, Chris van Aert van Wernhout en Jesper Jochems en Nick Jongenelen beiden van Achtmaal, keken ze vooruit naar de komende wedstrijd.

Jan Hereijgers van Wernhout heeft in de periode dat hij nog trainer was ooit bij het eerste van Achtmaal aan het roer gestaan. Hij ziet geen grote verschillen tussen beide verenigingen. “Beide clubs zijn ongeveer even groot en de cultuur is vergelijkbaar.” Koert Hereijgers is het met hem eens: “Beide zijn gezellige, goed bij een dorp passende voetbalverenigingen van een vergelijkbaar niveau.”Van animositeit tussen beide verenigingen is geen enkele sprake, wel van sportieve rivaliteit. Je loopt het lekkerst van het veld af als je hebt gewonnen, weten beide voorzitters.

Mooie wedstrijden

De eerste elftallen van beide verenigingen hebben de afgelopen jaren enkele malen stuivertje gewisseld tussen de vijfde en de vierde klasse. Zover beide voorzitters zich herinneren is het een jaar of vier geleden dat de teams elkaar troffen, maar dat was toen in de vijfde klasse. “Mooie wedstrijden, waar veel volk op af kwam”, herinnert Koert Herijgers zich. “Wij proberen door het jaar heen leuke activiteiten op poten te zetten. We bouwen rond deze derby een Oktoberfest, en we roepen iedereen op om in Lederhosen of Tirolerjurk naar de wedstrijd te komen om er een gezellig feest van te maken.”De aanwezige spelers hebben nog nooit tegen elkaar gespeeld, dus voor hen is deze derby nieuw. Gaan ze zich speciaal voorbereiden? “Dat ligt aan de trainer, maar ik denk dat we het als een gewone wedstrijd benaderen”, meent Chris van Aert. “Ze moeten eerst maar eens afwachten of ze worden opgesteld”, bromt oud-trainer Jan Hereijgers. “Moeten ze zich komende week wel gedragen.” Hij stelt dat de trainer van Wernhout de jongens van Achtmaal goed kent. “Dus onze trainer zal zich niet laten verrassen.” “Oh nee?Moet jij eens opletten”, countert Nick Jongenelen.

Kom kijken!

En wie loopt er zondag na afloop het lekkerst van het veld af? “Degene die heeft gewonnen dus”, hangt Jasper Jochems de bijdehand uit. Ja, duh! Koert Hereijgers laat het achterste van zijn tong niet zien. “Wernhout is net terug gepromoveerd naar de 4e klasse, maar volgens mij waren ze in het verleden vaak de bovenliggende partij, ook als ze, zoals komende zondag, bij ons te gast zijn.” Jan Hereijgers meent te weten dat ploegen het vaak goed doen nadat ze pas gepromoveerd zijn. “Misschien komt het doordat ze onderschat worden.” “Dat gaan wij dus niet doen”, neemt Nick Jongenelen zich alvast voor. “Ik hoop vooral dat het hele dorp komt kijken, het is al veel te lang geleden dat we tegen elkaar hebben gespeeld”, zegt Koert Hereijgers. Zijn collega van Wernhout vult aan: “Ik denk: een leuke wedstrijd, uitslag 3 – 3 en een goeie pils na afloop.” DOOR ROEL DE HAAN

Halloweentochten Achtmaal in aantocht

ACHTMAAL – Achtmaal gaat griezelen met Halloween. De KPJ Achtmaal houdt op vrijdag 27 oktober een Halloweentocht voor de basisscholieren en op vrijdag 3 november een griezeltocht voor volwassenen.

De organisatie is op zoek naar vrijwilligers.  Zin om met een aantal vrienden geheel zelfstandig een (griezel)act te verzinnen, uit te werken en uit te voeren? Als vrijwilliger (eventjes) helpen tijdens de tochten? Een goed plan voor de tochten? Een steentje bijdragen aan de decorbouw? Maak je interesse kenbaar of mail voor meer info naar e-mail halloweentocht@home.nl FOTO ARCHIEF WEEKBLAD DE BODE