Tóch Avond4Daagse dit jaar voor Achtmaal

ACHTMAAL – Achtmaal krijgt dit jaar tóch een Avond4Daagse. Dat melden Stichting Dorpsfeest Achtmaal en Wandelcomité Achtmaal. Er is namelijk een heuse Home Edition in het leven geroepen. Deelnemers kunnen op elk gewenst moment vanuit huis starten en via een app meedoen.

Moesten Stichting Dorpsfeest Achtmaal en Wandelcomité Achtmaal eerder berichten dat de Avond4daagse vanwege het coronavirus niet kon doorgaan, nu is er voor de wandelaars dus alsnog een oplossing gevonden. De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN), waar de Avond4daagse Achtmaal bij is aangesloten, heeft namelijk samen met eRoutes en Home Edition opgezet waarvoor ook de Gemeente Zundert inmiddels groen licht heeft gegeven.

Drie afstanden

Met deze Home Edition kan iedereen zijn eigen individuele wandeltocht lopen. Loop je dan de Avond4daagse in huis? Nee, tenzij je misschien over een enorm huis beschikt. Maar je vertrekt en eindigt wel vanaf je huis. Wandelen kan vanaf heden tot 31 augustus 2020. Deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden, namelijk 2,5 km, 5 km of 10 km. Deelname kost 5 euro per persoon. Om te voorkomen dat teveel mensen tegelijkertijd gaan wandelen, staat het moment van wandelen vrij. Er mag dus ook overdag of in het weekend gewandeld worden, zolang iedereen zelf de coronaregels maar volgt.

Aanmelden

Wie wil meedoen, moet zichzelf – en eventuele andere deelnemers – aanmelden via www.avondvierdaagse.nl onder het kopje Home Edition. Je kiest daarna per deelnemer de afstand, voor de hoeveelste keer dat je meeloopt en je geeft aan dat je loopt voor Wandelcomité Achtmaal. Daarna krijg je een mail met uitleg voor de app. Ga voor meer informatie naar de Facebookpagina van Stichting Dorpsfeest Achtmaal en Wandelcomité Achtmaal of naar www.wandelcomite-achtmaal.nl.

TuinToer voor echte tuinliefhebbers op eerste zondag van juli

ZUNDERT – Tuinliefhebbers doen er goed aan om de eerste zondag van juli vrij te houden. Tijdens de TuinToer op zondag 5 juli zijn van 10.00 uur tot 17.00 uur namelijk zes particuliere tuinen en een kwekerij geopend voor bezichtiging.

Het gaat om de tuinen van Stan en Maria Vorsselmans-Lodders (Krochtenweg 3, Zundert), Rina en Ton Martens (Boomkensevaart 5, Rijsbergen), Leo en Liana Koeken (Groenestraat 26, Achtmaal), Kees en Corry van Aert (Achtmaalseweg 138, Zundert), Pluktuin Blommenveld van Kees en Marianne Hertogh (Raambergweg 7, Zundert), Tuin de Geesthof van Kees en Lida van Gaal (Achtmaalseweg 139, Achtmaal) en Lowgardens (Maalbergenstraat 26, Wernhout). Bezoekers kunnen heerlijk van tuin naar tuin rijden en in alle rust rondwandelen en genieten. Iedereen wordt verzocht wel rekening te houden met de Covid-19 maatregelen en gepaste afstand te bewaren. De toegang is gratis.

Vaten met chemisch afval aangetroffen in Achtmaal

ACHTMAAL – Aan de Mathildalaan in Achtmaal zijn op woensdag 6 mei diverse blauwe vaten met chemische vloeistoffen aangetroffen. De politie is op zoek naar getuigen.

De vaten werden rond 14.45 uur gevonden door een nietsvermoedende voorbijganger. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat de vaten gevuld zijn met afval afkomstig van de productie van synthetische drugs. De herkomst van de vaten is nog onduidelijk. De politie is op zoek naar mogelijke getuigen. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Nacht van Achtmaal wordt dit jaar virtueel gereden

ACHTMAAL – De Nacht van Achtmaal gaat door, al gebeurt dat dit jaar op een bijzondere manier. De Nederlandse rallytop neemt het op 11 juli namelijk tegen elkaar op in een virtuele Nacht van Achtmaal. 

Voor de eerste keer sinds de introductie van de ‘Nacht van Achtmaal’ in 1987 rijden er geen rallywagens over de klassementsproeven van de GTC Rally. De Stichting Autosport Zuid-West Brabant heeft de mogelijkheden bekeken om de wedstrijd uit te stellen naar een latere datum, maar om diverse redenen werd uiteindelijk besloten niet voor dat scenario te kiezen.


Geen uitstel
“We hadden een mogelijke datum gevonden in september, maar de wedstrijd zou voor geen enkel kampioenschap tellen, aangezien de KNAF al heel vroeg en zonder overleg besliste om het Nederlands kampioenschap te schrappen”, meldt John Elst, voorzitter van de Stichting Autosport Zuid-West Brabant. “Hoeveel rijders zouden we aan de start krijgen in die context? Bovendien is de autosportkalender in het najaar al overvol, ook in België, zodat het moeilijk zou zijn om voldoende officials en medewerkers te vinden om ons evenement te kunnen organiseren. En het blijft de vraag hoe de coronacrisis tegen die tijd geëvolueerd is en welke maatregelen we zouden moeten nemen. Kortom, we hebben beslist om ons te concentreren op een topeditie van de GTC Rally in 2021.”

Terugblik
Hij is ervan overtuigd dat de GTC Rally ook deze zomer van zich zal doen spreken. John Elst: “Alle omwonenden in de regio, goed voor 92,000 gezinnen, zullen enkele dagen voor het weekend waarop de GTC Rally verreden had moeten worden een mooie rallykrant gratis in de bus krijgen. Daarin blikken we in woord en beeld terug op de schitterende historie van de ‘Nacht van Achtmaal’, 35 jaar vol adrenaline en passie”.

Simulator
Op zaterdag 11 juli wordt de ‘Nacht van Achtmaal’ bovendien op speciale wijze toch gereden. In het rallycafé bij Café Den Thuur in Achtmaal neemt de Nederlandse rallytop het dan tegen elkaar en rijden de coureurs via twee professionele simulatoren twee klassementsproeven van de ‘Nacht van Achtmaal’. “We gaan echt een virtuele Nacht van Achtmaal rijden,” gaat John Elst verder. “We zullen twee klassementsproeven, echt elke bocht, elke hobbel, elk huisje, elke verlichtingspaal van de proeven in Achtmaal, volledig digitaal laten ontwikkelen voor die simulator, zodat de rijders onze wedstrijd rijden. We gebruiken dus geen bestaande game en zeker ook geen gewone gameconsole, maar professionele simulatoren.” De namen van de rijders worden de komende weken bekendgemaakt. Ze krijgen volgens John Elst zeker voldoende tijd om de proeven te verkennen en te wennen aan hun virtuele rallywagen, want de finale in het donker belooft erg lastig te worden.

Live

De actie is voor de fans straks live online te volgen via Facebook en Youtube, met commentaar bij de beelden, reacties en interviews van de rijders. Surf voor meer informatie naar www.gtcrally.eu.